Kalalla on hyvä kysyntä väkirikkaan Pirkanmaan alueella. Maakunnan vesillä harjoittaa pyyntiä joukko kaupallisia kalastajia, joiden pääsaalis on kuha ja pääpyyntitapa verkkokalastus. Muita ammattikalastajien saaliskaloja ovat mm. ahven, hauki, made, muikku ja siika. Särki ja muut särkikalat kuten lahna, sulkava ja suutari ovat lajeja, joista valmistetaan ja jalostetaan herkullisia elintarvikkeita aina kalasäilykkeistä ravintola-annoksiin. Kaupallinen ravustus on Pirkanmaan vesillä merkittävää, ovathan alueen reittivedet hyviä täplärapuvesiä.

Järvikala menee yleisesti ottaen hyvin kaupaksi. Erityisesti vajaasti hyödynnettyjen lajien, kuten särkikalojen ja muikun kalastusta voitaisiin lisätä huomattavasti. Nöiden lajien nykyistä paremmassa hyödyntämisessä kuluttajien ruokapöytään saakka on vielä tekemistä. Pyynnin järjestäminen kannattavasti, logistiikka, jalostus ja myynti ovat ketjun osa-alueita, jotka tulisi olla kunnossa, jotta jatkuva toiminta olisi kannattavaa kaikille osapuolille. Hyvään alkuun tässä teemassa on kuitenkin päästy viime vuosina, ja suomalaiset kuluttajat osaavat arvostaa särkikalatuotteita.


Teemme töitä kaupallisen kalastuksen ja muun elinkeinokalatalouden toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Ammattimaisessa kalastuksessa keskeinen pullonkaula on ollut perinteisesti riittävien lupien saanti halutuille pyydyksille. Kalatalouskeskus on hoitanut sihteerin tehtävät Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen ammattikalastajat ry:ssä, joka edistää alueen ammattikalastusta ja on tarjonnut hyvän verkostoitumis- ja tietojenvaihtokanavan sekä jo pidempään ammattia harjoittaneille että toimintansa hiljattain aloittaneille kalastajille.

Kaupallisilla kalastajilla on mahdollisuuksia hakea avustusta omiin investointi- ym. hankkeisiin ja toiminnan kehittämiseen ELY-keskukselta. Lisätietoja aiheesta täältä.

Kalatalouskeskus vastasi Kuha-Suomen kalatalousryhmän eli Kuha-Suomen kalaleaderin strategian laadinnasta. Kuha-Suomi tukee kaupalliseen kalastukseen liittyviä kehittämishankkeita Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) kautta Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla. Lisätietoja Kuha-Suomen sivuilta.