PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  
Ajankohtaista  
Ravunsyönnin historiaa  
Täplärapu vai jokirapu  
Kurssit, kirjat  
Lauluja rapujuhliin  
Rapujuhlat  
Rapujen syönti  
Rapujen keitto-ohje  
Lainsäädäntö  
Ruokaravun hinnat  
Rapukauppiaita  


 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 
  


LAINSÄÄDÄNTÖ

Rapu ja ravustus - lainsäädäntö + säädökset:

  • Ravustusaika:
    Luonnonvesissä ravun ja täpläravun ravustusaika on 21.7. (alkaen klo 12.00) - 31.10. Rapuja voidaan kuitenkin pyytää kasvatusaltaista ravun rauhoitusajan ulkopuolellakin eli ennen 21.7.
  • Alamitta:
    Ravulla ja täpläravulla ei ole lakisääteistä alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 100 mm mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi. Kauppiaat ja ravintoloitsijat eivät mielellään ota alle 100 mm mittaisia rapuja. Alamittaisia rapuja voidaan käyttää siirtoistutuksiin. Kalastusalueet voivat kuitenkin määrä toimialueelleen ravuille alamitan. Ravun pituus mitataan otsapiikin kärjestä pyrstön ulommaiseen reunaan.
  • Ravustusluvat:
    Kalastuksenhoitomaksu: Ravustajan (18-64 v.) tulee hankkia itselleen valtion kalastuksenhoitomaksu (20 € /vuosi tai 6 € / 7 vrk); luvan voi maksaa maa- ja metsätalousministeriön tilille Nordea 166030-101496. Lisäksi ravustajan tulee lunastaa vesialueen omistajan lupa.  

Vesialueen omistajan lupa: Kalaveden osakaskunnat myyvät ravustuslupia.  Lisäksi muutama vinkki:  Tampereen kaupunki myy ravustuslupia omistamilleen yksityisoikeudellisille vesialueilleen Näsi- ja Pyhäjärvelle (kts. http://www.tampere.fi/kito/ ) . Nippon verkko myy ravustuslupia Näsijärvelle Lentävänniemen lupa-alueelle.  Sportia Tommi myy nokialaisille ravustuslupia Pyhäjärvellä Nokian kalaveden osakaskuntien toimialueelle (Hauroisten - Kehon - Nokian - Viholan - Tyrkkölän osakaskuntien toimialueet).

  • Rapujen siirto / kuljetus:
    "Rapuja saadaan säilyttää sumpuissa tai muissa vastaavissa laitteissa vain siinä järvessä, joessa ja purossa, missä ne on pyydystetty, älköön näitä laitteita siirrettäkö vesistöstä tai sen osasta toiseen." Ravun siirtoon toiseen vesistöön tarvitaan siis alan viranomaisen lupa eli työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksikön luvan - Pirkanmaalla ja Hämeessä se on Hämeen T & E Keskus kalatalousyksikkö Palokunnankatu 8 B PL 20 13101 Hämeenlinna puh. 03-6166140.
  • Rapurutto tuhoaa jokiravut
    Rapurutto tappaa jokiravut. Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi rapuja ei saa siirtää vesistöstä toiseen ilman varotoimia ja viranomaislupaa.  Rapuruttoa on pysyvästi mm. Näsijärvessä sekä Pyhäjärvessä. Näitä täplärapuja ei saa siirtää vesistöihin jossa ei ole täplärapuja.  Täplärapujen siirtämisessä on oltava erittäin varovainen, sillä täpläravut voivat olla rapuruton kantajia ja suuri osa täpläravun luonnonkannoista on saanut ruttotartunnan. Myös kaikki pyydykset, pyyntivälineet ja veneet on puhdistettava siirryttäessä vesistöstä toiseen.
  • Pyydysten käsittely ja desinfiointi:
    Suositellut pyydysten käsittelymenetelmät rapuruton torjumiseksi:
       - Keittäminen kiehuvassa vedessä väh. 10 min. Varmista että välineet kestävät keittämisen.
       - Pakastaminen vähintään 1 vrk - 10 asteessa
       - Kuivaaminen saunassa 60 - 80 asteessa väh. 5 tuntia isot välineet ja 1 tunti pienet.
       - Väkiviinakäsittely esim. Sinolissa; väh. 30 min. liuoksessa (3 osaa Sinolia ja 1 osa vettä) väh. 20 min.
       - Formaliinikäsittely väh. 30 min. 4 %:ssa formaliini liuoksessa.
    Väkevää formaliinia saa apteekista - huolehti hyvästä tuuletuksesta käsittelyn aikana.


  AJANKOHTAISTA

 
      

ProAgria Pirkanmaan maaseutukeskus ry:n Pirkanmaan kalatalouskeskus Näsilinnankatu 48 D, PL 97, 33101 TAMPERE
puh. 020 747 2795, fax 020 747 2801, e-mail: etunimi.sukunimi@proagria.fi