PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  
Ajankohtaista  
Ravunsyönnin historiaa  
Täplärapu vai jokirapu  
Kurssit, kirjat  
Lauluja rapujuhliin  
Rapujuhlat  
Rapujen syönti  
Rapujen keitto-ohje  
Lainsäädäntö  
Ruokaravun hinnat  
Rapukauppiaita  


 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 
  


LAINSÄÄDÄNTÖ

Rapu ja ravustus - lainsäädäntö + säädökset:

 • Ravustusaika:
  Luonnonvesissä ravun ja täpläravun ravustusaika on 21.7. (alkaen klo 12.00) - 31.10. Rapuja voidaan kuitenkin pyytää kasvatusaltaista ravun rauhoitusajan ulkopuolellakin eli ennen 21.7.
 • Alamitta:
  Ravulla ja täpläravulla ei ole lakisääteistä alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 100 mm mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi. Kauppiaat ja ravintoloitsijat eivät mielellään ota alle 100 mm mittaisia rapuja. Alamittaisia rapuja voidaan käyttää siirtoistutuksiin. Kalastusalueet voivat kuitenkin määrä toimialueelleen ravuille alamitan. Ravun pituus mitataan otsapiikin kärjestä pyrstön ulommaiseen reunaan.
 • Ravustusluvat:
  Kalastonhoitomaksu: Ravustajan (18-64 v.) tulee hankkia itselleen valtion kalastuksenhoitomaksu (39 €/vuosi tai 12 €/7 vrk tai 5 €/vrk); luvan voi maksaa osoitteessa www.eraluvat.fi tai R-kioskeissa tai metsähallituksen luontokeskuksissa tai soittamalla p. 020 692 424 ark. klo 8-16. Lisäksi ravustajan tulee lunastaa vesialueen omistajan lupa.  

Vesialueen omistajan lupa: Kalaveden osakaskunnat myyvät ravustuslupia, lupia on myynnissä myös Kalapassin verkkokaupassa osakaskuntakohtaisesti.  Tampereen kaupunki myy ravustuslupia omistamilleen yksityisoikeudellisille vesialueilleen Näsi- ja Pyhäjärvelle.  Kaupungin lupa-alueille saa Kalapassin luvanmyynnistä tai käteismyyntipisteistä Nippon verkko ja kaupungin rahatoimisto.

 • Rapujen siirto / kuljetus:
  "Rapuja saadaan säilyttää sumpuissa tai muissa vastaavissa laitteissa vain siinä järvessä, joessa ja purossa, missä ne on pyydystetty, älköön näitä laitteita siirrettäkö vesistöstä tai sen osasta toiseen." Ravun siirtoon toiseen vesistöön tarvitaan siis alan viranomaisen lupa eli työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksikön luvan - Pirkanmaalla ja Hämeessä se on Hämeen T & E Keskus kalatalousyksikkö PL 20 13101 Hämeenlinna puh. 03-6166140.
 • Rapurutto tuhoaa jokiravut
  Rapurutto tappaa jokiravut. Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi rapuja ei saa siirtää vesistöstä toiseen ilman varotoimia ja viranomaislupaa.  Rapuruttoa on pysyvästi mm. Näsijärvessä sekä Pyhäjärvessä.  Myös kaikki pyydykset, pyyntivälineet ja veneet on puhdistettava siirryttäessä vesistöstä toiseen.

Täplärapuistutukset ovat kiellettyjä

Pohjois-Savon ELY kalatalousryhmän kirje 3.3.2016 istutuksista ”Istutuksia voidaan jatkaa EVIRA:n  ohjeistuksia noudattaen niiden kalalajien ka –kantojen istuttamista, jotka sisältyvät kalastusalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin ja joita vesistöissä luontaisesti tavataan tai joihin uusien lajien ja kantojen osalta on saatu jo aiemmin viranomaisen istutuslupa kumoutuneet lkain 121 § nojalla.  Vuoden 2016 alusta suunniteltuihin uusien lajien ja kantojen istutuksiin on haettava lupa niin kuin kalastuslain pykälissä 73 §, 74 § ja 76 § säädetään.  Lisäksi on muistettava, komissio on kirjannut täpläravun Unionin kannalta merkityksellisten  haitallisten vieraslajien luetteloon.  Tämä tarkoittaa, että täplärapuja ei saa enää istuttaa.”

 • Pyydysten käsittely ja desinfiointi:
  Suositellut pyydysten käsittelymenetelmät rapuruton torjumiseksi:
     - Keittäminen kiehuvassa vedessä väh. 10 min. Varmista että välineet kestävät keittämisen.
     - Pakastaminen vähintään 1 vrk - 10 asteessa
     - Kuivaaminen saunassa 60 - 80 asteessa väh. 5 tuntia isot välineet ja 1 tunti pienet.
     - Väkiviinakäsittely esim. Sinolissa; väh. 30 min. liuoksessa (3 osaa Sinolia ja 1 osa vettä) väh. 20 min.
     - Formaliinikäsittely väh. 30 min. 4 %:ssa formaliini liuoksessa.
  Väkevää formaliinia saa apteekista - huolehti hyvästä tuuletuksesta käsittelyn aikana.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti 13.5.2011 työryhmän valmistelemaan kansallisen rapustrategian uudistamista sekä seuraamaan strategian toimeenpanon tuloksellisuutta. Työryhmän sai valmiiksi esityksensä kansalliseksi rapustrategiaksi vuoden 2012 lopussa.

 


  AJANKOHTAISTA

 
      

Pirkanmaan kalatalouskeskus ry Viinikankatu 53, 33800 TAMPERE
puh. 050-5929255 e-mail: etunimi.sukunimi@ahven.net