PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  
Ajankohtaista  
Ravunsyönnin historiaa  
Täplärapu vai jokirapu  
Kurssit, kirjat  
Lauluja rapujuhliin  
Rapujuhlat  
Rapujen syönti  
Rapujen keitto-ohje  
Lainsäädäntö  
Ruokaravun hinnat  
Rapukauppiaita  


 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 
  


RAPUJEN SYÖNTI & RESEPTEJÄ

Ravut kuuluvat erottamattomana osana suomalaiseen loppukesään / syksyyn. Tapoihin kuuluu, että ne tarjoillaan tiettyjen rituaalien mukaisesti. Näitä ovat rapuaiheiset lautasliinat, esiliinat, rapulyhdyt ym. Lisäksi tarjottimella olevat punaiset ravut koristellaan tillillä. Rapujen ohella pöydässä on leipää ja tilliä sekä ruokajuomia, kivennäisvettä, valkoviiniä, olutta, snapseja.

Rapujen syönti tapahtuu oikeaoppisesti rapuveitsellä. Se eroaa tavallisesta veitsestä paitsi muodoltaan myös siinä, että sen voi viedä suuhunsa. Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai Piirros Täpläravun poikasesta, Susanna Vähämäki, Netiketti pyrstöstä.

Tapoja on monia, eräs tapa on tässä:

1. Irrota sakset. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi haara, naksauta saksen kärki poikki rapuveitsessä olevan reiän avulla ja imaise liha suuhun.

2. Isompi saksen osa: naksauta saksen kärki poikki rapuveitsessä olevan reiän avulla ja imaise mehu suuhun reiästä. Avaa saksen kylki rapuveitsellä ja irrota liha talteen.

3. Väännä pyrstö irti keskiruumiista.

4. Ravun keskiosan syöminen: Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

5. Pyrstöliha saadaan ulos kuorta avaamatta vetämällä se ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti pyrstön lihaosan voi irrottaa seuraavasti: ota pyrstö molempiin käsiin ja paina kuori irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Myös voit tehdä seuraavasti: poista pyrstön yläosan kuoriosa yksi kerrallaan rapuveistä käyttäen. Loppuvaiheessa vedä lihaosa irti.

8. Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha ovat valmiina syötäväksi.

Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa. Vaihtoehtoisesti voit laittaa lihat voilla voidellun paahtoleivän päälle, mausta tillisilpulla ja nauti.

Täpläraput eivät eroa ravun / jokiravun mausta.

Vinkki: Isot täpläravut ovat kuitenkin kovakuorisia ja näiden rapujen kanssa kannattaa käyttää esim. pähkinäsaksia, joilla saa murskattua kovankin kuoren.

-----------------------------------------------------------------------------------------

RAPUKASTIKE ( 6 hengelle)

1 rkl voita;  2 rkl rapuvoita; 2 rkl hien. vehnäjauhoja; ½ l kermaa, kala- tai lihalientä; 2 dl ravunpyrstöjä; suolaa, sokeria, hienonnettua valkopippuria, 2 munankeltuaista

Voi, rapuvoi ja jauhot keitetään, kerma, kala- tai lihaliemi kaadetaan pienin erin sekaan, ja kastike saa kiehua hetken.  Ravunpyrstöt lisätään ja kastike saa kiehahtaa, maustetaan ja suurustetaan vatkatuilla munankeltuaisilla.  Suolaiset ravunpyrstöt liotetaan ennen käyttämistä.

RAPUVOI

50:n keitetyn ravun kuoret, ½ kg voita

Kuoret survotaan huhmaressa hienoiksi voin kera. Seosta keitetään tulella kasarissa 15 min. koko ajan hämmentäen ja kylmää vettä lisätään. Seos saa kiehua vähän aikaa, siivilöidään jouhisiivilän läpi ja saa jäähtyä. Punainen, hyytynyt rasvakerros kuoritaan liemestä, sulatetaan uudelleen ja saa hyytyä. Jotta rapuvoihin ei sekoittuisi yhtään vettä, se on sulatettava vielä kerran ja sitten kaadettava pieniin lasitölkkeihin. Hyytynyt rapuvoi peitetään suolalla. Rapuvoi käytetään rapu- ja kalaruokiin sekä hienompiin kastikkeisiin.

RAPUVANUKAS  ( 6 hengelle)

20-30 keitettyä rapua, 3 dl maitoa tai kermaa, 1½ dl survottuja korppuja, 3 munaa, 1 dl sulatettua margariinia tai voita, ½ tl sokeria, ½ tl hienonnettua valkopippuria, suolaa

Ravut perataan ja ravunliha hakataan hienoksi. Survotut korput liotetaan maidossa tai kermassa ja siihen lisätään vatkatut munat, margariini tai voi, ravunliha ja mausteet. Seos kaadetaan hyvin voideltuun ja survotuilla korpuilla jauhotettuun vanukasvuokaan ja keitetään vesihauteessa noin tunti. Vanukas kaadetaan vadille, koristetaan ravunpyrstöillä ja saksilla ja tarjotaan viinikastikkeen kera.

VIINIKASTIKE ( 6 hengelle)

3 dl vettä, sokeria, 1:n sitruunan mehu, 2 dl viiniä, ½ rkl peruna- tai maissijauhoja

Vesi, sokeri ja sitruunan mehu kiehautetaan, suurustetaan viiniin sekoitetuilla jauhoilla ja kastike saa kiehahtaa.  Kastike tarjotaan kuumana tai kylmänä jälkiruokavanukkaiden kera. Kastikkeen voi myös tarjota rapuvanukkaan kera, jolloin veden asemesta käytetään kalalientä.

Lähde: KOTIRUOKA keittokirja kotia ja koulua varten Reinilä-Hellman, Calonius, Krank-Heikinheimo, Tennberg v. 1947


  AJANKOHTAISTA

 
      

Pirkanmaan kalatalouskeskus ry Viinikankatu 53, 33800 TAMPERE
puh. 050-5929255 e-mail: etunimi.sukunimi@ahven.net