Kalamarkkinat syntyi Tampereella

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  

 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 
   Tampereen kalamarkkinat 
 

 

17.04.2023

SAVUSTETTUJA SULKAVAN SELÄKKEITÄ JA VIRKISTYSTÄ VESISTÖISTÄ – TAMPEREEN KALAMARKKINAT TULEVAT TAAS!

Aidot ja alkuperäiset Tampereen Kalamarkkinat nousevat Laukontorille jälleen 21. huhtikuuta. ”Lavaohjelma on tänä vuonna aivan omaa luokkaansa!”, intoilee toiminnanjohtaja Johanna Möttönen Pirkanmaan kalatalouskeskuksesta. Järjestyksessään 59. kalamarkkinoita vietetään Tammerkosken virtaavan veden äärellä monipuolisen kalatarjonnan ja ympäristöteeman ympärillä.

Viikonlopun aikana lavalla kuullaan asiaa lähivesien ja kalakantojen hoidosta ja luontomatkailun mahdollisuuksista. Lauteille nousevat Vuoden Kalastusoppaana palkittu Mikko Ollila sekä Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueen Haukimestari Markus Tuloisela, joka kertoo menossa olevan haukihankkeen kuulumisia. Gourmet-tason kalaherkuista kertoo Kyrösjärvellä toimiva ammattikalastaja Matti Helin ja näyttää kuinka särkikalat vedetään fileiksi. Matin suussa sulavista sulkavan seläkkeistä ennustetaan menestystuotetta. Sanna Markkanen ja Salla Leppänen Tampereen ympäristöpuolelta kertovat perjantaina mitä kaupunkialueen virtavesien eteen on tehty ja sunnuntaina Petri Mäkelä Ekokumppaneista avaa lähialueen luontopalveluita.


Mehevä kattaus huipentuu sunnuntaina, kun lavalle nousee arvovaltaisena vieraana tietokirjailija, ammattikalastaja ja villikalan sanan saattajana tunnettu kalatalousministeri™ Janne Rautio. ”Haluamme tänäkin vuonna pitää valokeilassa mainioita, enemmän arvostusta ansaitsevia kalalajeja, kuten haukea ja särkikaloja. Suomen vedet kuhisevat herkkuruokien aineksia ja kalakannat ovat hyvässä kunnossa ja vajaasti hyödynnettyjä. Kaupallisen kalastuksen ja tuotekehityksen kautta meillä on loistavat lähtökohdat lisätä kotimaisen kalan käyttöä. Vapaa-ajankalastajille hienot kalavedet tarjoavat mainion harrastuskentän. Ympäristöstä, valuma-alueista ja kalojen lisääntymisalueista täytyy jatkossakin pitää entistä parempaa huolta, jotta arvokas luonnonvara uudistuu monipuolisena myös tulevaisuudessa.” tuumailee Möttönen.

 

Lisätietoa Tampereen Kalamarkkinoista:

 

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Johanna Möttönen, puh. 050-5929 255 

Facebook: @pirkanmaankalatalouskeskus, @tampereenkalamarkkinat

Instagram: @pirkanmaankalatalouskeskus 

Kalamarkkinat syntyi Tampereella

Rannikkokaupungeissa on pidetty silakkamarkkinoita. Ne ovat säilyttäneet suuren yleisön kiinnostuksen kautta vuosikymmenten. Pirkanmaan kalatalouskeskuksessa heräsi kiinnostus samantyyppisen tapahtuman järjestämiseen. Halusimme kuitenkin jotain uutta ja siihen mukaan vähän vanhaa. Tältä pohjalta alkoi kalamarkkinoiden kehittely.

Suomen ensimmäiset kalamarkkinat pidettiin Tampereella vuonna 1991 Laukontorilla. Tapahtuman suunnittelussa tietoisesti valitsimme nimeksi kalamarkkinat eikä silakkamarkkinat. Silakkamarkkinoilla on oma historiansa eikä idean suora kopioiminen toimi. Kalamarkkinoilla tuodaan esille kaikenlaista kalaa, silakka on yksi laji muiden joukossa.

Ensimmäisenä vuonna markkinat pidettiin syksyllä mutta yleisön pyynnöstä tapahtuma järjestettiin kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin. Keväällä tapahtuma on viikkoa ennen vappua, kesäkauden avaus. Syksyllä tapahtuma on Tampere-päivän yhteydessä. Markkinat sai heti jakamattoman suosion.  Kalamarkkinat on Tampere-päivän suosituin tapahtuma.  Keväällä ja syksyllä tapahtumassa käy noin 30 000-40 000 asiakasta noin 80 000 asiakasta.

Hyvä idea poiki uusia tapahtumia eri puolille maatamme. Pian Tampereen kalamarkkinoiden käynnistyttyä alkoikin eri puolille Suomen nousta kalamarkkinaboomi. Kalamarkkinatapahtumia onkin runsaasti eri puolilla Suomea.

Kalastajien suoramyyntitapahtuma

Vuosien varrella markkinoilla on ollut useita muotituotteita, jotka ovat tulleet jäädäkseen. Loimukirjolohi, kalapaella, upporasvassa tiristetyt muikut ym. ovat pysyneet yleisön suosikkeina. Perinteiset puolisäilykkeet silakasta, täyssäilykkeet muikusta, kuoreesta, särjestä ovat pysyneet suosittuina.  Monille kalastajille kalamarkkinoista on tullut tärkeä lisätulon lähde sen jälkeen kun kalan hintataso laski 1990-luvulla. Markkinat ovat kalastajalle tärkeä suoramyyntitapahtuma, jossa kohdataan asiakas henkilökohtaisesti.

Kalamarkkinat on perhetapahtuma. Tapahtumassa on huomioitu myös lapset ja nuoriso. Perjantain nuorisopäivänä tarjotaan lapsille ja nuorille heitä kiinnostavia tuotteita ja ohjelmaa. Näin opetamme tamperelaiset nuoret käymään tapahtumassa ja nauttimaan kalasta. Markkinatapahtuman tulee olla tapahtuma, jossa asiakkailla on mahdollisuus syödä maittavaa kalaruokaa, tehdä hyviä ostoksia ja tapailla vanhoja tuttuja - sanalla sanoen viihtyä tapahtumassa ilman arkipäivän kiirettä.

Tervetuloa viihtymään

Toivottaa

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry

- - - - - - - -

Lisätietoa markkinoista:

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n markkinakoordinaattori Päivi Vuorinen p. 040-5929421

Toiminnanjohtaja Johanna Möttönen, p. 050-5929 255.

Kalamarkkinoiden kartta, myyjäluettelo ja ohjelma löytyvät näiltä sivuilta.

Tampereen kalamarkkinat pähkinänkuoressa:

Järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 1991

Nykyään vuosittain sekä keväällä että syksyllä

Markkinapaikka Tampereen Laukontori

Kävijämäärä 30 000 - 50 000, noin 100 myyjää eri puolilta Suomea

 


Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry Osoite: Viinikankatu 55, 33800 TAMPERE    
e-mail: pirkanmaan.kalatalouskeskus@kalatalo.fi