Kalamarkkinat syntyi Tampereella

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  

 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 
   Tampereen kalamarkkinat 
 

 

Syksyn 2021 Tampereen kalamarkkinoita ei järjestetä koronatilanteen merkittävän heikentymisen vuoksi. (9.8.2021)


Syksyn 2020 Tampereen kalamarkkinoita 2.-4. lokakuuta ei järjestetä koronatilanteen takia (19.8.2020)

Vaikka Pirkanmaalla tautitapauksia on havaittu viime päivinä vain yksi, tilanne on mennyt viime viikkoina huonompaan suuntaan sekä Suomessa että naapurimaissa. Hallitus ja viranomaiset ovat jälleen tiukentaneet rajoituksia. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suositus on, että kaikissa isoissa tapahtumissa tulisi käyttää kasvomaskeja. Tampereen Kalamarkkinoille tullaan yleisesti nimenomaan syömään paikan päällä herkullisia kala-aterioita.

Tampereen kalamarkkinoita vuodesta 1991 järjestänyt Pirkanmaan Kalatalouskeskus arvioi, että tämän hetken suositusten mukaisten 1-2 metrin turvavälien pitäminen ei ole käytännössä mahdollista tiiviillä markkina-alueella Laukontorilla. Vastuullisena järjestäjänä kalatalouskeskus haluaa tarjota innostavan ja värikkään, mutta ennen kaikkea turvallisen tapahtuman.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävillä Tampereen kalamarkkinoilla on vieraillut viime vuosina noin 30 000-40 000 kalan ystävää tapahtumaa kohti. Myös viime kevään tapahtuma jouduttiin perumaan. Tampereen kalamarkkinoista on vakiintunut sen lähes 30 vuoden taipaleen aikana yksi Tampereen suurimmista, säännöllisesti järjestettävistä yleisötapahtumista. Samalla siitä on tullut monen pirkanmaalaisen suosikkitapahtuma, jota ei hevillä jätetä väliin. Kalan ystäville syksyn tapahtuman peruutus voi aiheuttaa haikeutta ja melankoliaa. Tässä tilanteessa kaikki kuitenkin ymmärtävät tilanteen ja sen, että uusi valoisampi ja kalaisampi päivä koittaa vielä. Tuolloin Tampereen kalamarkkinat palaavat jälleen ilahduttamaan kaikenikäisiä ja -kokoisia kalaruokien ystäviä.

Kalatalouskeskus suosittelee kalan käytön lisäämistä ja kalaan menoa. Kotimainen kala on suussa sulavan herkullista ja terveellistä ravintoa. Kalan mukana saatavat omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä ja vaikuttavat monin tavoin hyvinvointiin ja terveyteen. Kalareissu rauhoittavassa luontoympäristössä lisää mielenvirkeyttä ja rentouttaa. Jokainen voi pitää kotonaan omat kalamarkkinat vaikkapa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna ja loihtia tuolloin ruokapöytään kunnon kalakattauksen - rapuja unohtamatta. Tänä päivänä tuoreita ja monipuolisia raaka-aineita ja valmiita kalaherkkuja löytyy erittäin laaja valikoima kaupan tiskeiltä ja muista kalanmyyntipisteistä. Kalastuksen suosio on selvästi lisääntynyt kuluvan vuoden aikana, mikä on iloinen asia. Mennään kalaan ja nautitaan kalastuksesta ja kalasta sen monissa eri muodoissaan.

Tervetuloa seuraaville kalamarkkinoille!

 

Kalamarkkinat syntyi Tampereella

Rannikkokaupungeissa on pidetty silakkamarkkinoita. Ne ovat säilyttäneet suuren yleisön kiinnostuksen kautta vuosikymmenten. Pirkanmaan kalatalouskeskuksessa heräsi kiinnostus samantyyppisen tapahtuman järjestämiseen. Halusimme kuitenkin jotain uutta ja siihen mukaan vähän vanhaa. Tältä pohjalta alkoi kalamarkkinoiden kehittely.

Suomen ensimmäiset kalamarkkinat pidettiin Tampereella vuonna 1991 Laukontorilla. Tapahtuman suunnittelussa tietoisesti valitsimme nimeksi kalamarkkinat eikä silakkamarkkinat. Silakkamarkkinoilla on oma historiansa eikä idean suora kopioiminen toimi. Kalamarkkinoilla tuodaan esille kaikenlaista kalaa, silakka on yksi laji muiden joukossa.

Ensimmäisenä vuonna markkinat pidettiin syksyllä mutta yleisön pyynnöstä tapahtuma järjestettiin kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin. Keväällä tapahtuma on viikkoa ennen vappua, kesäkauden avaus. Syksyllä tapahtuma on Tampere-päivän yhteydessä. Markkinat sai heti jakamattoman suosion.  Kalamarkkinat on Tampere-päivän suosituin tapahtuma.  Keväällä ja syksyllä tapahtumassa käy noin 30 000-40 000 asiakasta noin 80 000 asiakasta.

Hyvä idea poiki uusia tapahtumia eri puolille maatamme. Pian Tampereen kalamarkkinoiden käynnistyttyä alkoikin eri puolille Suomen nousta kalamarkkinaboomi. Kalamarkkinatapahtumia onkin runsaasti eri puolilla Suomea.

Kalastajien suoramyyntitapahtuma

Vuosien varrella markkinoilla on ollut useita muotituotteita, jotka ovat tulleet jäädäkseen. Loimukirjolohi, kalapaella, upporasvassa tiristetyt muikut ym. ovat pysyneet yleisön suosikkeina. Perinteiset puolisäilykkeet silakasta, täyssäilykkeet muikusta, kuoreesta, särjestä ovat pysyneet suosittuina.  Monille kalastajille kalamarkkinoista on tullut tärkeä lisätulon lähde sen jälkeen kun kalan hintataso laski 1990-luvulla. Markkinat ovat kalastajalle tärkeä suoramyyntitapahtuma, jossa kohdataan asiakas henkilökohtaisesti.

Kalamarkkinat on perhetapahtuma. Tapahtumassa on huomioitu myös lapset ja nuoriso. Perjantain nuorisopäivänä tarjotaan lapsille ja nuorille heitä kiinnostavia tuotteita ja ohjelmaa. Näin opetamme tamperelaiset nuoret käymään tapahtumassa ja nauttimaan kalasta. Markkinatapahtuman tulee olla tapahtuma, jossa asiakkailla on mahdollisuus syödä maittavaa kalaruokaa, tehdä hyviä ostoksia ja tapailla vanhoja tuttuja - sanalla sanoen viihtyä tapahtumassa ilman arkipäivän kiirettä.

Tervetuloa viihtymään

Toivottaa

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry

- - - - - - - -

Lisätietoa markkinoista:

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n markkinakoordinaattori Päivi Vuorinen p. 040-5929421

Toiminnanjohtaja Johanna Möttönen, p. 050-5929 255.

Kalamarkkinoiden kartta, myyjäluettelo ja ohjelma löytyvät näiltä sivuilta.

Tampereen kalamarkkinat pähkinänkuoressa:

Järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 1991

Nykyään vuosittain sekä keväällä että syksyllä

Markkinapaikka Tampereen Laukontori

Kävijämäärä 30 000 - 50 000, noin 100 myyjää eri puolilta Suomea

 


Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry Osoite: Viinikankatu 55, 33800 TAMPERE    
e-mail: pirkanmaan.kalatalouskeskus@kalatalo.fi