Osakaskunnat vastaavat yhteisten alueiden käytöstä ja hoidosta. Vesialueen osakaskunnan keskeisin asia on kalastuksen ja kalavesien hoidon järjestäminen. Osakaskunta antaa luvat vesilintujen metsästykseen tai voi siirtää metsästysoikeuden vuokrasopimuksella paikalliselle metsästysseuralle. Osakaskunta voi myös vuokrata vetensä tai osan niistä tai siirtää kokonaan kalavesiensä hallinnoinnin ulkopuoliselle taholle kuten esimerkiksi kalastusyhdistykselle.

Pirkanmaalla on kaikkiaan tuhansia osakaskuntia, joista toimivia on muutamia satoja. Nämä osakaskunnat ovat järjestäytyneitä eli ne ovat hyväksyneet itselleen säännöt, joiden pohjalta ne toimivat yhteisaluelakia noudattaen.

Osakaskuntien tulonlähteitä ovat kalastus- ja ravustuslupien myynti sekä mm. vesijättöjen lunastukset ja korvaukset alueiden käytöstä. Kalatalousalueet tilittävät osakaskunnille vuosittain omistajakorvauksia valtiolta saamistaan kalastonhoitomaksuvaroista.

Osakaskunnilla on monipuolista toimintaa. Kalastuksen järjestämisen ja lupamyynnin ohella ne hoitavat kalavesiään kalaistutuksin ja kunnostuksin, valvovat kalastusta, järjestävät kalastuskilpailuja ja kylätapahtumia, hoitavat edunvalvontaa ja ottavat kantaa alueellansa tapahtuviin asioihin.