Kalastus on parasta kalavesien hoitoa, kuluu sanonta.
Näin on. Kalakanta uusiutuu itsestään ja nuoremmat ikäluokat saavat elintilaa vesistöissä, kun kalatuottoa otetaan talteen kalastamalla kestävästi. Uusiutuvan luonnonvaran sopivan tehokas hyödyntäminen Pirkanmaan ja Suomen vesistä on kansantaloudellisesti järkevää, ja se tuottaa lyhyellä hiilijalanjäljellä terveellistä raaka-ainetta kotitalouksien moninaiseen käyttöön ja herkkuruokien valmistukseen gourmet-ravintoloita myöten.
Kalavesien tuottoa voidaan parantaa pitämällä huolta vesien laadusta vähentämällä kuormitusta ja kunnostamalla heikkoon tilaan menneitä vesistöjä, kutu-alueita ja perattuja virtavesiä. Kalaväylien avaaminen, säännöstelyn kehittäminen ja kalastuksen säätely niin, että se on kestävää, edesauttaa kalakantojen säilymistä elinvoimaisina.
Kalaistutukset on pitkään käytetty tapa lisätä kalaveden arvoa ja tuottoa. Menetettyjen ja taantuneiden kalakantojen korvaamiseksi arvokalojen istutuksin voidaan ylläpitää kohtuullisia saaliita. Planktonsiika, järvitaimen, kirjolohi ja kuha ovat merkittävimpiä istutuslajeja 2020-luvulla. Kuhan vahvan luontaisen lisääntymisen takia kuhan istuttamista on selvästin vähennetty viime vuosina, ja useilla järvillä kuhaistutukset on kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmissa ”pantu kokonaan jäihin” ainakin toistaiseksi. Lisäksi Pirkanmaan vesiin istutetaan jonkin verran ankeriaita ja rapuja. Järvilohta ei ole saatu istutuksiin enää muutamaan vuoteen viljelyssä ilmenneiden ongelmien takia.
Kalatalouskeskus hoitaa istukkaiden hankinnan ja toimitukset asiakkaidensa tarpeisiin ja valvoo istukkaiden laatua. Kalaistukkaat voi tilata sähköisellä tilauslomakkeella tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse.
