Keskikevään kalajuhla käyntiin Tampereella viikonloppuna
Huomenna perjantaina käynnistyvät perinteiset kevään kalakarkelot Ratinan suvannon kupeessa. Tampereen kalamarkkinoille on tulossa runsaasti myyjiä; paikat on jo käytännössä myyty loppuun. Laukontori tarjoaa monipuolisen kattauksen kalatuotteita ja ruokia sekä muuta oheistarjontaa perjantaiaamusta sunnuntai-iltaan.
Järjestäjä Pirkanmaan Kalatalouskeskus odottaa kalamarkkinoille jälleen kymmeniä tuhansia kävijöitä. Paikan päällä tapahtuvan kala-aterioilla herkuttelun ohella Alarannan kojuista löytyy paljon kotiin vietävää; tarjolla on mm. kalasäilykkeitä, kalakukkoja, loimukalaa ja muita ruokatarvikkeita kuten leipomotuotteita ja hunajaa.
Kalamarkkinoiden ohjelmalavalla puhutaan kaloista ja kalastuksesta elävän musiikin lomassa. Ohjelmassa on myös kalankäsittelynäytöksiä. Perjantaina aiheina ovat mm. Tampereen kalavedet, katkeamaton Kalaketju sekä ankerias. Ankerias on nyt ajankohtainen, koska Pirkanmaalla on käynnissä ankeriaiden pyynti- ja siirtohanke, jonka tavoitteena on parantaa äärimmäisen uhanalaisen laji lisääntymisedellytyksiä.
Piskuinen kuore ‒ tärkeä lenkki järvien ravintoketjussa
Kalamarkkinoiden teemakalana on tällä kertaa kuore, joka on pieni mutta sitäkin merkityksellisempi kalalaji. Kuore on yleinen laji isoissa ja keskikokoisissa järvissä. Se on tärkeä ravintokohde monille petokaloille. Hyvät kuorekannat tietävät kuhille, mateille ja ahvenelle nopeaa kasvua. Kuore kutee pian jäiden lähdön jälkeen, ja kutu on parasta aikaa menossa. Tunnettuja kuoreen lippoamispaikkoja Pirkanmaalla ovat mm. Kangasalan Kaivanto, Kyrösjärven Luhalahti ja Nokian Siuronkoski. Pyhäjärvellä kuoreita kalastetaan lippoamisen ohella myös erityisillä kuorekatiskoilla.
Kalamarkkinoiden ruokanäytöksessä lauantaina valmistetaan mm. kuoreruokaa.
Kalamarkkinat ovat auki koko viikonlopun pe-la 25.‒27.4.2025. Ohjelma, myyjäluettelo ja tietoa markkinoista osoitteessa https://kalatalo.fi.