Lounatuulta ja kalanaromeja Laukontorille
Monet kalastajat tietävät, että lounaistuuli on hyvä kalatuuli. Ainakin silloin, kun kala päättää olla syönnillään. Viikonloppuna kalatakuu on 100 % Tampereen Laukontorilla, jossa syksyn kalamarkkinat käynnistyvät huomenna perjantaina 27.9. klo 10. Alaranta täyttyy monipuolisesta kalaruoka- ja tuotetarjonnasta monine oheistuotteineen. Markkinoille saapuu kymmeniä myyjiä Pirkanmaan ohella eri puolilta Suomea.
Kalansyönnin ja kotiin viemisten valikoinnin lomassa markkinaväki voi nauttia Ratinan suvannon äärellä hienosta kalamarkkinatunnelmasta, elävästä musiikista, kalankäsittelynäytöksistä ja muusta ohjelmasta.
Muikkua järvistä lautaselle
Syksyn kalamarkkinoiden teemakalana on muikku, josta valmistettuja annoksia Alarannan värikäs kalapöytä tarjoaa muiden kalaherkkujen ohella. Muikku on sisävesien merkittävin saalis kaupallisessa kalastuksessa, vaikka kuha tuli jo rinnalle. Muikkua voidaan luonnehtia kaikista suomalaisimmaksi kalaksi, sillä maamme on muikun melko suppean levinneisyysalueen keskellä. Runsaina parvina esiintyvää muikkua on useimmissa suurissa ja keskikokoisissa järvissämme. Muikku on merkittävä ravintokala petokaloille. Kuhat, taimenet, hauet ja isot ahvenet lihovat pulskiksi energiapitoisella muikkuravinnolla.
Muikkukannat ovat tällä hetkellä vahvat monissa Pirkanmaan vesistöissä ja muuallakin Järvi-Suomen alueella. Syksy on perinteisesti hyvää muikun kalastussesonkia. Muikkuja voi tosin kalastaa kotitarpeiksi koko avovesikauden ajan. Pirkanmaalla ammattikalastajat pyytävät muikkua verkoilla ja rysillä. Trooli ja nuotta ovat kuitenkin tärkeimmät muikunpyydykset kaupallisessa kalastuksessa Suomen hyvillä muikkujärvillä.
Muikku kutee Pirkanmaan korkeudella marraskuun alkupuolella veden lämpötilan laskettua 5‒6 asteeseen. Syyspyynnissä erityisen haluttua on herkuista herkuin, oranssinvärinen muikun mäti, joka kehittyy ja kasvaa naarasmuikkujen sisällä parasta aikaa yhä suuremmaksi kudun lähestyessä. Mäti nostaa muikun arvoa kaupallisessa kalastuksessa.
Kalalla kannattaa herkutella monipuolisesti. Äskettäin julkaistun EU-kalat IV -tutkimushankkeen tulosten perusteella kalan käytön terveyshyödyt ovat merkittävät, ja kalan käyttöä tulisi selvästi lisätä. Tutkimuksen mukaan muikussa on eniten terveellisiä EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka ovat kalan rasvassa esiintyviä omega-3-rasvahappoja. Myös muut kalalajit sisältävät rasvahappoja, kivennäisaineita, D-vitamiinia ja muita terveyttä edistäviä aineita. Kaloja kannattaa syödä monipuolisesti lajeja vaihdellen.
Tampereen kalamarkkinat järjestää Pirkanmaan Kalatalouskeskus. Markkinat ovat auki koko viikonlopun pe-la 27.‒29.9.2024.